Bir Sanal Tur Oluşturmak İçin Hangi Adımlar İzlenmeli

İnternette birçok farklı kaynakta sanal turlarla karşılaşmaktayız. Canlılığıyla ve büyüleyiciliğiyle bizi mest eden bu sanal turları hazırlamaya heves etmiş olabilirsiniz. Arama motorlarında “dolmabahçe sanal tur, istinye sanal tur, pera müzesi sanal tur” gibi terimler aratılınca karşımıza ilgili sanal turlar çıkmakta. Aynı şekilde işletmeniz için de benzer bir arama yapıldığında sizin sanal turunuzun çıkmasını isteyebilirsiniz. Veya tamamen bu alana ilgi duyuyor ve hobi amaçlı sanal tur hazırlamak istiyor olabilirsiniz. Gelin birlikte 360 derece sanal turlar nasıl hazırlanır inceleyelim:

1-Belli Açı Aralıklarıyla Çekimler Yapmak

Sanal tur dediğimiz kavram özü itibariyle panoramik görsellerin birleştirilmesi anlamını ifade ediyor. Bahsedilen bu panoramik fotoğrafların da elde edilmesi için belli açı aralıklarıyla fotoğraf çekimi yapılması gerekiyor. Tabi bu açı aralıklarının sağlıklı ve tekniğe uygun bir şekilde sağlanması için profesyonel bir tripoda ihtiyacınız olacak. Örneğin; bizim kullandığımız lens çeşidi dairesel balıkgözü (circular fisheye) lens, bizim lens çeşidimiz için 90° aralıklarla 4 farklı çekim yapılması gerekiyor. Yani sonuç itibariyle tripodun döner başlığı 4 sefer çevrilerek bir tam tur (360°) tamamlanmış oluyor. Farklı lens çeşitleri için bahsi geçen açı değeri ve fotoğraf sayısı değişebilmektedir. Örneğin bazı lens tiplerinde 45°’lik aralıklarla 8 ayrı fotoğraf çekilmesi gerekmektedir.

2-Fotoğrafların Program Aracılığıyla Panoramik Şekilde Birleştirilmesi

Ortamın aydınlığı, kameranın düzlüğü, tripodun su terazisinin dengede oluşu gibi parametlere dikkat edip çekimleri yaptığımızı varsayalım. Şimdi sıra geldi bu görsellerin birleştirilmesi ve elde edilen son görselin panoramik bir hal almasına…

Bunun için kullanabileceğimiz birkaç alternatif program bulunmakta. Bunlar arasında tercih ettiğimiz ve bizim de başvurduğumuz program ‘PtGui‘ programı. Bunun dışında tercih edebileceğiniz ‘Hugin Panorama Editor’ , ‘Kolor Panotour’ , ‘Widsmob Panorama’ gibi alternatifler de var. Program yönergelerini takip ederek çektiğiniz alanın panoramik görünümlerini elde etmelisiniz.

3-Panoramik Görüntülerin Birbirine Bağlanıp Sanal Tur Oluşturulması

Geldik en heyecanlı kısma! Elimizde birçok panoramik fotoğraf var ancak henüz gezinebileceğimiz bir sanal tur oluşturmadık. Artık bu fotoğrafları birleştirip ihtişamlı bir 3d sanal tur elde etme zamanı. Hazırsak başlayalım!

‘Pano2VR’ programı bu kapsamda bize oldukça çeşitli seçenekler sunan ve yaygın olarak kullanılan programlardan biri. Panoramik görsellerimizi sürükleyerek programın arayüzüne atalım.

sanal tur fotoğraf yükleme

Daha sonra ekranda beliren büyük fotoğrafın içerisindeki menüden ‘Point Hotspots’ kısmına tıklayalım. Daha sonra ise fotoğrafta düğüm (geçiş) noktası eklemek istediğimiz yere çift tıklayalım. Bu işlemin ardından kırmızı bir nokta belirmekte. Kırmızı noktaya tıklayınca sol tarafta beliren kısma, bu noktamızla ilgili ayrıntıları (Başlık, Ayrıntılar vb.) girebiliriz. Ayrıca sol taraftaki type seçenekleri arasından ‘Tour Node’ seçeneğini seçmemiz şart. Daha sonra ise ‘Link Target URL’ kısmından, bu noktanın hangi panoramik görsele bağlantı sağlayacağını seçiyoruz.

sanal tur kontrol-düğüm noktaları

Aşağı kısımda beliren tüm küçük fotoğraflara sırayla tıklayıp, beliren büyük ekranda bu işlemleri tüm görseller için ayrı ayrı uyguluyoruz. Bütün fotoğraflara eklemek istediğimiz kontrol noktalarını ekledikten sonra, bütün işlemleri tamamladıktan sonra artık sanal tur çıktımızı üretebiliriz. Bunun için sağda bulunan ‘Output’ kısmına tıklayıp açılan seçeneklerden ‘HTML5’ formatını seçiyoruz. Aşağıda beliren kısımlardan ekstra ayarlamalar yapıp işe biraz kendimizden dokunuşlar katmak da mümkün. Tüm ayarlamalarımız bitince de dişli simgesine (üzerinde gelince generate output yazar) tıklayıp çıktımızı ürettirebiliriz.

İşte bu kadar basit 🙂 Artık bu html5 formatlı sanal tur dosyasını istediğiniz platformlarda yayınlayabilirsiniz. Bir sunucuya sahipseniz bu sanal tur dosyasını (diğer dosya ve klasörleriyle birlikte tabi ki) sunucunuza atıp ilgili link üzerinden ziyaretçilerin erişmesini sağlayabilirsiniz. Elinize sağlık, artık sizin de bir sanal turunuz oldu…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir